Bolečina

Veliko nas iz dneva v dan živi z bolečino, ki je ne znamo odpraviti. Morda zaseda majcen, neznaten del naših misli, lahko pa ji je podrejeno celo naše življenje. Ali vemo, kaj bolečina sploh je? Najbrž se strinjamo, da je to nekaj, česar bi se radi znebili. Toda od kod izvira in kaj nam skuša dopovedati? Poglejmo, kaj se lahko naučimo od nje.

Kaj je bolečina in kaj nam sporoča

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je bolečina opredeljena kot »neugoden telesni občutek zaradi bolezni, udarca«, v drugotnem pomenu pa kot »občutek duševnega trpljenja«. Ker je lahko posledica telesnega ali umskega neugodja, je jasno, da sta zanjo dovzetna tako telo kot um. Pojavlja se v mnogih oblikah. Praska. Udarec. Zmečkanina. Obolenje. Moten spanec. Grožnja. Črvičenje v trebuhu. Otrplost v roki ali nogi. Včasih je bolečina izredno močna, včasih bolj blaga, vendar vedno čutimo, da je prisotna. Največkrat nam skuša nekaj dopovedati.

Včasih je sporočilo očitno. Želodec, ki nas boli med delovnim tednom, med vikendom pa z njim nimamo težav, lahko kaže na to, da bi morali zamenjati službo. Kakšen je pomen bolečine, ki jo čutimo po noči pretiranega popivanja, vemo najbrž vsi. Naj bo sporočilo kakršno koli, zapomniti si moramo, da je človeško telo čudovito sestavljen stroj, ki deluje, vse dokler so za to izpolnjeni pogoji, v primeru težav pa vedno sproži alarm – in tedaj mu moramo prisluhniti. Žal mnogi tega nismo pripravljeni storiti.

Bolečina je dejansko eno zadnjih sredstev, s katerim nas telo želi opozoriti, da je v našem življenju nekaj narobe, da smo nekje skrenili s poti, da nečesa ne počnemo prav. Telo vedno hrepeni po najboljšem zdravju in optimalni učinkovitosti, ne glede na to, kaj z njim počnemo. Toda če ga (s prekomernim delom, pretiranimi športnimi napori, neizprosnostjo do samih sebe) izčrpavamo, ga v resnici zlorabljamo in s tem ustvarjamo okoliščine za obolenje.

Kako jo odpraviti

Kaj ponavadi storimo, ko začutimo bolečino, pa naj gre za glavobol, zgago ali utrujeno mišico? Navadno se po pomoč zapodimo do omarice z zdravili oziroma v lekarno. Mnogo redkeje pomislimo, da bi morali v svojem početju (vsakdanjih opravilih, službi, športnih aktivnostih, odnosih) nekaj spremeniti. S tem, ko ob prvem znaku nelagodja vzamemo tableto, telesu v resnici sporočamo: »Tiho bodi, nočem te poslušati.« Bolečina bo za nekaj časa izginila, nato se bo pojavila vnovič in močneje. Takrat bomo verjetno za nasvet vprašali zdravnika, dobili recept, šli po injekcijo. Toda vzroka s tem ne bomo odpravili.

Če si predolgo zatiskamo oči in ne opazimo, kaj je naša resnična težava (pa naj gre za premalo spanca, kronično utrujenost, slabo prehrano, napačne gibe pri športu ipd.), se nam lahko zgodi, da se bo iz občasnega nelagodja razvila bolezen. Zato je izjemno pomembno, da se posvečamo dogajanju v svojem telesu, da prisluhnemo morebitnim opozorilom. Rešitev utegne biti sila preprosta: lahko da potrebujemo le zdravilen, krepak spanec oziroma dan ali dva dopusta. Ne dovolite si, da bi pomislili: »Ne, tega (npr. izostanka iz službe, daljšega spanca, bolj zdrave hrane) si pa res ne morem privoščiti.« Razmislite, kje bi lahko bil vzrok vaših težav, in se ne bojte sprememb, ki so za vas lahko le pozitivne.

Praviloma lahko rečemo: bolečina označuje pomanjkanje zadostne pozornosti zavesti do telesa, njegovega delovanja ter gibanja. Zato telo skozi bolečino poizkuša pritegniti našo pozornost, mi pa zaradi napačnih prepričanj povezanih z bolečino želimo od nje čim dlje stran na kakršen koli način (razne terapije, protibolečinska sredstva…). Kronična bolečina pa pomeni kronično pomanjkanje pozornosti, ki je običajno posledica daljšega obdobja kronične preobremenjenosti in kroničnega pomanjkanja časa. Kronična bolečina nas ne sme voditi v razmišljanje, kaj vzeti da bo bolje, temveč kaj odvzeti in zavestno sprememniti, da bomo drugače in nato bolje.

Dovolite si prisluhniti svojemu telesu, saj vam resnično želi dobro, želi si biti zdravo; in vaša zavest mora pri tem še kako sodelovati saj drugače nevede žaga vejo na kateri sedi.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je bolečina opredeljena kot »neugoden telesni občutek zaradi bolezni, udarca«, v drugotnem pomenu pa kot »občutek duševnega trpljenja«. Ker je lahko posledica telesnega...