Razmišljanje o AEQ metodi

Je AEQ res le metoda, s katero ponovno učinkovito vzpostavimo povezavo med možgani in mišicami ter odpravimo senzorno-motorično amnezijo? Ali morda v sebi skriva še kaj več?

Deluje tudi na nivojih, ki sicer niso tako opazni, kot je na primer spreminjanje gibalnih vzorcev. Na začetku izvajanja AEQ vaj je učinek res morda bolj opazen in občuten na fizičnem nivoju, čeprav se pri nekaterih posameznikih lahko sprožijo tudi čustvene reakcije in emocionalno čiščenje. Oživijo lahko spomini na kakšne davno potlačene oziroma pozabljene travmatične dogodke. Tako lahko ozavestimo vzroke za marsikatere bolečine in neprijetnosti.

Z meseci rednega zavestnega ponavljanja, učenja in izboljševanja gibov pa nam principi AEQ metode postopoma zlezejo pod kožo. AEQ postane naš način življenja. Prek telesnih vaj lahko dojamemo pomembne življenjske lekcije, osebnostno rastemo in se tako lažje spoprijemamo z življenjskimi izzivi.

Primerjava gibalnih vaj in vsakdanjega življenja privede do sledečih vzporednic: pri vajah krajšamo le mišice, ki so nujno potrebne za gib, gib se učimo narediti čim bolj učinkovito, s čim manj porabljene energije. Izvajamo ga počasi, z občutkom, telo vse bolj čutimo, se učimo in gibanje izboljšujemo.

Tako spoznavamo, da si v življenju nalagamo preveč stvari, tudi nepomembnih, se naučimo prepoznavati, kaj je pomembno in kaj ne in tako bolj učinkovito živimo. Naše življenje postaja lahkotnejše, postajamo bolj dojemljivi za stvari okoli nas, za soljudi in naravo. Naučimo se biti prijaznejši do sebe in prenehamo ali spremenimo pristop z dejavnostjo, ko začutimo, da nismo v redu, da se pojavijo napetosti, togost, neprijetna čustva.

Vaje delamo pozorno, s čim boljšim fokusom in to prenašamo tudi v druge aktivnosti. Vse bolj znamo biti tukaj in zdaj. Naše telo postaja vse bolj gibko, temu sledi naš um, širimo okvire razmišljanja. Pri izvajanju vaj ne tekmujemo z drugimi, zato se tudi v življenju prenehamo primerjati z drugimi ljudmi in živimo z zavedanjem jaz sem jaz in ti si ti. Spoznamo, da smo za svoje življenje odgovorni sami.

AEQ vaje omogočajo napredek na vseh nivojih bivanja.

Jasmina Rome, Zagorje ob Savi

Preberite še: