Moj način življenja je postal drugačen-boljši.

Aleš, pozdravljeni,

hvala za prijazno sporočilo.

Z vajami klinične somatike sem se prvič srečala na potovanju z M. Ogorevcem pa kasneje bolj zares na Ižu, ko sem iskala pot iz zakrčenosti zgornjega dela hrbta. Mišice sem imela tako zakrčene, da je bil dvig rok boleč. Potem sem vaje redno izvajala in moje telo se je do neke mere zmehčalo. Spoznala sem tudi, da prvi izvor tiči za desno lopatico zadaj. Tam imam tudi ukrivljeno hrbtenico in me še zdaj občasno boli.

Po delavnici o vplivu čustev na telo sem imela močan odziv v telesu, povečan pretok, predvsem desne strani. Sprostila so se tudi določena čustva in do mene so prišli spomini. Zdaj še bolj opažam, kako zelo različni sta leva in desna polovica telesa. Leva je dolga in na tleh, medtem ko je desna kratka in kot bi bila malo dvignjena. No vsaj tako ju zaznam.

Izvajanje vaj in logiko, ki smo jo spoznali na delavnici dojemam tako, da je v nekaterih delih mojega telesa zastala čustvena energija (bolečina), ki vpliva na držo telesa, na misli, na to kako dojemam okolico. Z izvajanjem vaj to lahko zaznam in osvobodim telo. Tako lahko postane gibanje drugačno, lahkotnejše. Predvsem pa mi vaje omogočajo vpogled v to, kaj se skriva v nezavednem in omogočajo, da  predrugačim vzorce, ki morda niso najboljši niti zame niti za moje najbližje.

Vaje delam občasno, po občutku, priključim jih redni joga vadbi takrat, ko se počutim bolj mirno in koncentrirano. Samostojno izvajanje je zame manj intenzivno kot na delavnici oz. ob vodeni vadbi. Pri samostojnem izvajanju pa je intenziteta odvisna od tega, kako dobro lahko usmerim pozornost.

Delavnica mi je prinesla veliko odgovorov. Že dalj časa opažam, da moja “forma” ni odvisna od fizične kondicije, ampak vse kaj drugega. In tako sploh ne razumem zakaj se enkrat z lahkoto gibljem, včasih me pa čisto poklapa. In enkrat čutim tu bolečino enkrat tam pa če se premaknem na kakšno drugo mesto je ni več oz. če zamenjam družbo. Skratka, svoboda gibanja je zame zelo pomembna, zato bi se predvsem rada naučila, kako je telo čim manj obremenjeno in čim bolj lahkotno.

 

Vesela bom kakšnega nasveta ali obvestila o delavnicah.

 

Lep teden,

Marjeta

 

Preberite še: