Moj način življenja je postal drugačen-boljši.

Živjo Aleš

Tretji teden programa je prinesel veliko sprememb v doživljanju. Sedaj sem prvič tako jasno zaznal blokade v vratu. Podobno se sedaj dogaja tudi glede celotnegega bočnega dela trupa, tako levi kot desni. V določenih položajih zmorem vrat dojemati le kot celoto in imam težav s tem, da ga v celoti zakrčim, čeprav bi mi bil gib lažji, če bi bil napet samo tisti del ki je potreben, preostali del pa sproščen. S trenutnim načinom ne morem izvajati finih gibov. Zdaj lahko zaznavam napor, ki je ob tem prisoten in čutim da me pri lahkotnejšem gibanju vratu ovira tudi visoka napetost v hrbtu in zadnjemu delu nog. Zdaj razumem zakaj sam doma nisem nikoli izvajal vaje kot je na primer Skodelica čaja in pa Roža. Vedno sem izbiral take vaje, pri katerih sem se izognil direktnemu soočenju s težavami v vratu. Pri Roži mi je težje zapiranje. Nekaj več lahkotnosti pa čutim pri odpiranju.

Glede bokov sem največ spoznal pri izvajanju Stranskega dviga in Dihalnemu zibanju trupa. Težko zaznam kakšen je tonus v bočnih mišicah. Pri gibu bokov aktiviram veliko sklopov mišic. Tako da poleg bočnih napnem tudi trebušne in hrbtne mišice. Vidim, da boljši nazdor nad boki omogoča, da lažje diham. Do sedaj sem pri dihanju med vajo več pozornosti posvečal mišicam v sprednjem delu trebuha in mišicam hrbta. Zdaj pa temu dodajam še premike v  bočnem delu.

V tem času sem izboljšal spanje. Postopoma opuščam kavo. Spat se odpravljam bolj zgodaj in ob podobni uri, zbujam se zgodaj. Ko se zbudim imam večjo željo po delu, kot pa pred začetkom tega programa, ko sem se nerad zbujal, saj sem mi je že misel na začetek dneva predstavljala breme.

Imam tudi več energije ampak čutim v sebi tendenco po tem, da pogosto ne vem kaj z njo početi in se jo želim znebiti preko vzorcev, ki sem jih razvil med odraščanjem. Nivo energije sem navajen zniževati z pretiranim delom (zakrčeno sedenje za računalnikom), samozadovoljevanje s pomočjo pornografije, ali pa obsesivno gledanje filmov, youtube posnetkov, poslušanje podcastov. Vse to v meni zniža energijo in voljo do življenja, ustvarja občutek praznine in krivde. Negativne posledice tega čutim že od nekdaj. Kar se pa je sedaj spremenilo, je to, da to vedenje sedaj pogosteje prepoznavam in mi je vse lažje poiskati primernejši način za uporabo viška energije. So pa ti vzorci v meni zelo zakoreninjeni in bom potreboval še nekaj časa, da bo prišlo do celostne spremembe v podzavesti.

Hvala, da si me spodbudil k temu da zapišem svoja opažanja. Hitro pozabim do kakšni sprememb je že prišlo v vsem tem času.

Klemen Žagar

 

Preberite še: