Stres in kronične bolečine

Evstres je izraz za pozitiven stres, tisti, ki človeku ne škodi, ampak ga spodbuja in krepi. Lahko bi ga za primer povezali z vnetjem – brez določene stopnje vnetja telo namreč ne more delovati, saj je ravno pravšnji odmerek tisti, ki spodbuja imunski sistem, da se bori, izpopolnjuje, raste. Enako je s stresom oziroma evstresom, ki nas spodbuja k napredku, učenju, zanimanju, nadgrajevanju. Človeku navadno povzroča evstres služba, ki jo ljubi, ga izpopolnjuje, pri njej uživa in jo opravlja iz želje, ne pa iz nuje, zaradi plače. Na splošno je evstres prisoten, ko tisto, kar počnemo, dovolj obvladamo in imamo dovolj interesa, časa in življenjske energije za to dejanje, ki učinkovito in primerno vpliva na tisto, kar si želimo ali potrebujemo.

Z izrazom distres označujemo drugi, nam veliko bolj znani stres, ki škoduje duhu in telesu, npr. hiter življenjski ritem, veliko preveč nalog, ki jih moramo opraviti v enem dnevu, nadležni sodelavci, bolezni v družini itn. Na distres se telo najprej odzove z napadom; v telesu se poveča proizvodnja adrenalina, človek želi pretežko izkušnjo čim bolje preživeti. Navidezno je močan, saj ima veliko adrenalina, dejansko pa se je energetsko že začel prazniti kot baterija. Človek se kaže kot nemiren, preveč aktiven, spi malo in slabo, se prebuja, službenih obveznosti ne zmore več odmisliti, misli sploh ne zna več nadzorovati. Če se ta stopnja nadaljuje predolgo, se lahko telo energetsko popolnoma izčrpa in takrat postavi zdravnik diagnozo kronične utrujenosti, izgorelosti, živčnega zloma, depresije, paničnega napada, anksioznosti itn. V odnosu do okolice, kjer smo neučinkoviti v svojih dejanjih zaradi katerega koli vzroka, občutimo neravnovesje in pritiske kot distres, saj ne moremo urejati tistega, kar nas moti, ovira, ogroža ali omejuje. Tako postajamo nemočni in pademo v nepravilno delovanje AŽS, žlez in hormonsko neravnovesje. Distres najbolj negativno vpliva na adrenalin in kortizol. Hkrati pa dlje časa trajajoče stanje distresa vodi v kronično aktivacijo simpatičnega načina delovanja AŽS in vse negativne posledice, ki izhajajo iz tega.

Kronično stanje je vedno posledica distresa, saj ne omogoča izmenjave med stanjem principa realnosti in principa užitka, ki ga zagotovi dobro in učinkovito opravljeno delo. Evstres pa to spremembo omogoča, zato spodbuja pravilno uporabo obeh stanj AŽS in zmanjšuje ter odpravlja verjetnost aktivacije zamrznitvenega odziva.
Zato je pri AEQ pristopu, katerega cilj je zmanjšanje ali omilitev kroničnih stanj, stranki nujno omogočati boljše zaznavanje in poimenovanje vrste stresa ter spodbujanje vedenja, ki želje in potrebe zadovoljuje z evstresom, ter zavirati vedenje, ki te potrebe poskuša zadovoljevati z distresom.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

Evstres je izraz za pozitiven stres, tisti, ki človeku ne škodi, ampak ga spodbuja in krepi. Lahko bi ga za primer povezali z vnetjem – brez določene stopnje vnetja telo namreč ne more delovati...