Učinkovitost / neučinkovitost

Posledica večje urejenosti je večja učinkovitost. Posledica večje neurejenosti pa večja neučinkovitost. Prvo čutimo kot prijetno čustvo, ugodje in zadovoljstvo. Drugo pa neprijeten občutek, čustvo, ki odbija, jezo in nezadovoljstvo. To zelo dobro poznamo vsi samo zaradi naglice in vedno manjšega pomena opazovanja in razmišljanja ne opazimo več teh povezav in vpliva na naše gibanje, delo in življenje. Ob rojstvu smo izjemno neurejeni in s tem tudi izjemno neučinkoviti. Zato smo popolno odvisni od staršev in njihovega znanja in sposobnosti, da uredijo vse potrebno za naše urejeno in učinkovito odraščanje. Odraščanje je obdobje, kjer se skozi učenje in raziskovanje otrok urejuje in postaja vedno bolj učinkovit. Zna vedno več in postaja vedno bolj samostojen. S tem nastajajo vprašanja: ”Mami ali lahko…” vedno bolj o dejanjih, ki so vedno bolj kompleksna in odrasla.

Če vas bo npr. 3-letni otrok vprašal, če gre lahko sam do trgovine po bombone se s tem ne boste strinjali saj boste presodili, da to zanj, ni lahko, temveč pretežko in zato nevarno. Ko vas bo to isto stvar vprašal pri 10 letih se boste s tem strinjali ker boste presodili, da to lahko stori, ker se je že dovolj naučil in uredil in lahko to uredi brez nevarnosti in težav. Če bi vas pa to vprašal pri 16-ih letih bi ga pa debelo pogledali in se začudeno vprašali, kaj je narobe z mojim otrokom.

Če se vprašate kaj se je pri otroku moralo spremeniti za vašo spremembo odnosa do tega ali gre lahko po bombone ali ne boste spoznali, da to ni bilo moč ali vzdržljivost temveč občutek, kontrola usklajenost, učinkovitost in urejenost pri njem. Učinkovitost je osnova za življenje brez bolečin in nam omogoča učinkovito zmanjševanje in ustavljanje Entropije. Z opazovanjem in izboljševanjem učinkovitosti ustvarjamo pogoje za življenje, rast in veselje.

In vedno bolj boste poznali in spoštovali pomen učenja na urejenost, kompleksnost in učinkovitost, bolj boste znali zmanjšati odvisnost da tehnologija prevzema skrb za učinkovito vestno delo. Tako ohranimo osebno svobodo, želje, cilje in sposobnosti ter veščine, da si jih izpolnimo in dosežemo. Z vsemi pravicami in dolžnosti, ki iz tega izhajajo.

Zato dajem tolikšen poudarek pri AEQ vajah® na povečanje urejenosti kompleksnosti in učinkovitost gibov. Skozi njih postopoma nazaj spoznamo in izboljšamo sposobnost z manj truda a več občutka, znanja in radovednosti poučevali učinkovitost gibov. To poskušamo prenesti v svoje življenje ter z leti postati boljši, modrejši in učinkovitejši ter tako držati entropijo pod nadzorom.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

 

 

Preberite še: