Spolna in fizična zloraba v primarni družini

Višja kot je toksičnost okolja, v katerem zlorabljena oseba živi višjo čustveno zrelost, potrebuje, da se lahko sooči s tem, kako v resnici je. Če te zrelosti nima, potem ne more preživeti drugače, kot da na kroničen način uporablja oklep in se hkrati boji oklep stanjšati ali odvreči pri polni zavesti. Razvije odvisnost od oklepa in strah pred sprostitvijo mišic, ki oklep omogočajo.

Kot vsak odvisnik tudi zlorabljena oseba postavi ohranitev primerno debelega oklepa v središče svojega življenja in okoli te prioritete organizira vse v življenju ter ohranitev tega stanja prenese v podzavesten del živčnega sistema. Ta prenos omogoči dovolj visoko učinkovitost doseganja primerno debelega oklepa in tako omogoči življenje v toksičnem okolju brez, da bi se ga primerno zavedala, saj ga zaradi prenizke čustvene zrelosti ne more urediti.

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stopnje

 

Prejšnji teden smo objavo namenili travmi in čustveni zrelosti ter kako učenje AEQ metoda na spletnem programu pomaga pri dvigu čustvene zrelosti. Danes namenjamo nekaj besed o povezanosti spolne in fizične zlorabe v primarni družini z dimenzijami, ki smo jih uporabili v raziskavi.

Poglejmo rezultate. Dimenzija Spolne in fizične zlorabe v primarni družini se najbolj povezuje z dimenzijo »Neobvladljivost« in »Zaupanje v partnerskem odnosu«. To pomeni, da hujša, kot je bila zloraba (lahko tudi zapišemo – dlje, kot je trajala) več je neobvladljivosti, beri jeze in besa v žrtvi. Hkrati velja tudi, več kot je bilo zlorabe, manj je zaupanja v partnerskem odnosu. (obe povezavi sta srednje močni in statistično značilni na nivoju 1 %, število udeležencev=527).

Ker gre za povezavo, lahko tudi zapišemo: manj kot je zaupanja v partnerskem odnosu, bolj hudo je dojemanje, doživljanje spolne in fizične zlorabe v primarni družini. In – več kot je neobvljadljivosti bolj hudo je dojemanje spolne in fizične zlorabe iz primarne družine.

Lahko ugotovimo še: več kot je bilo spolne in fizične zlorabe v primarni družini, težje žrtev sprejema sama sebe oz. se lažje samoobtožuje, da je z njo nekaj narobe. Več kot je bilo teh zlorab, manj je pozitivnosti in zaveze, zaupanja v partnerskem odnosu.

Posledice zlorab trajajo dokler se žrtev ne odloči prekiniti notranjega trpljenja. In dvig čustvene zrelosti na AEQ programu lahko pomaga na tej poti odrešenja.

Psihoterapevt in učitelj AEQ metode 1. stopnje, Janez Logar

Preberite še: