AEQ pogled na težave s ščitnico

Do težav s ščitnico pride takrat, kadar ima oseba močno kronično zakrčenost čeljusti oziroma mišic, ki so okrog čeljusti ter ima zelo močan in pretiran pritisk potencialne energije iz prsnega koša ali trebušne votline proti glavi. To pomeni, da ustavlja energijo, ki bi morala iti v zavest in skozi usta, obraz ter oči v okolje, da bi vplivala nanj, vendar jo spreminja v drugačno obliko.

Pri težavah s ščitnico so to običajno čustva, ki so povezana s hrepenenjem, ljubeznijo, potrebo po bližini, sobivanju, deljenju, razumevanju in združevanju. Ta energija gre navzgor po sprednji strani telesa iz trebušne votline preko prsnega koša v obraz. Če pa oseba te energije ne sme izraziti skozi govor, ustnice (recimo poljub), pogled ali z rdečico na obrazu (rdečica kaže na to, da čuti določeno hrepenenje ali potrebo po povezanosti z drugo osebo), jo zadrži v spodnjem delu vratu in s tem pride do močno povišane potencialne energije v ščitnici.

Ščitnica je kot žleza spužvasta oziroma votla ter služi kot hranilnik potencialne energije. Skozi delovanje ščitnice se potencialna energija spreminja v dejansko življenjsko moč, zato ima ščitnica tudi funkcijo, da regulira, kako se počutimo, koliko smo močni in potentni. Če je ta pretok potencialne oziroma kinetične energije med trebušno votlino in obrazom omejen ali pa zmanjšan, se lahko v ščitnici močno dvigne potencialna energija. Zaradi nepravilne funkcije ščitnice nato pride do spremembe strukture in zaradi spremembe strukture ščitnica spremeni svojo funkcijo. Tako se običajno zmanjša njeno delovanje in oseba posledično izgubi svojo moč ter sposobnost, da vpliva na nekoga v svojem okolju. Oseba dejansko niti ne sme vplivati na druge ali pa ni dobro, da vpliva, ker bi zaradi tega lahko bila na slabšem.

Na takšen način običajno pride do težav z nepravilno delujočo ščitnico in če slednje traja predolgo, je sprememba ščitnica že tako dolgotrajna in kronična, da se stanja ne da več bistveno izboljšati ali pa vplivati nanj, razen, če se k težavi pristopi dovolj zgodaj. V tem primeru je treba, da oseba z AEQ dovolj dvigne svojo čustveno zrelost, ki ji omogoči, da bolj jasno čuti in določi, kaj se dogaja v njej, kako nekdo drug nanjo reagira, kaj v resnici čuti in zakaj tako čuti. Prav tako dojame, kako lahko to, kar čuti, na učinkovit in primeren način izrazi ter dobi nazaj iz okolja primeren odziv oziroma tisto, po čemer hrepeni, kar potrebuje ali česar ji primanjkuje. Pri preprečevanju kroničnih težav s ščitnico ali njihovem izboljševanju je najpomembnejše izboljšati učinkovitost uporabe agresivnih čustev.

Tako lahko pride do normalizacije pretoka kinetične energije skozi vrat in obraz, kar pa zmanjša nepravilno delovanje ščitnice ali potrebo po nepravilnem delovanju ščitnice. Hkrati tako spremenimo naš prej impotenten vpliv na okolje v potentnega in vedno bolj trajno iz njega izrinjamo stanje nemoči v preteklost. Nepravilno delujoča ščitnica nam namreč omeji, ali odvzame sposobnost, da imamo močna čustva, da smo močni in imamo močan vpliv na okolje, da se znamo zaščititi ali poiskati zaščito ki nas kasneje ne bo zlorabila. Zaščito, ki ji lahko zaupamo (pri ženskah je to moški, ki mu lahko zaupa). Pogosto se to lahko zgodi v okolju, ki ima odpor do močnih čustev zaradi lastne prenizke čustvene zrelosti. Močna čustva v njih sprožijo stisko in stres, zato se jih izogibajo. Z načinom vedenja in načinom življenja poskušajo narediti vse, kar je v njihovi moči, da ni časa, prostora ali energije za močna čustva. V takšnem primeru ni časa za pogovor, druženje ali skupno reševanje problemov, ki povežejo dve osebi ali pa več oseb v bolj homogeno celoto. V takšnem okolju tudi pogosto ni časa za skupne obroke, kjer bi se dve osebi ali skupina ljudi lahko bolje povezali med seboj. Ko jemo obrok skupaj, gremo na splošno v bolj parasimpatično stanje, se bolj sprostimo in smo bolj dojemljivi za to, kar čutimo ob nekom drugem, ki sedi zraven nas, ter se zaradi tega bolje povežemo in bolje razumemo. Iz tega boljšega razumevanja in čutenja ter povezanosti pa pride do močnejših čustev. Močnejša čustva pa zahtevajo močnejšo ali višjo čustveno zrelost ter višjo integracijo telesa. Telo mora biti bolj povezano v eno celoto, da lahko določeno čustvo ali občutke začutimo, poimenujemo, določimo in se primerno odzovemo nanje.

Stanje senzorno-motorne odtujenosti najdemo pri osebi, ki nikoli ni mogla primerno začutiti, spoznati ali doživeti določenih občutkov oziroma čustvenega stanja. Takšna oseba niti nima senzorno-motorne amnezije, ker nima česa pozabiti. Če hočemo nekaj pozabiti, moramo to najprej poznati. V takšnem primeru imamo torej senzorno-motorno odtujenost, ki pa je za reševanje urejanja težja kot senzorno-motorna amnezija in zahteva učitelja AEQ metode 4. ali višje stopnje. Tudi ko s pomočjo AEQ metode oseba vrne večjo sproščenost na določen del telesa, se izboljša v določenem vedenju ali pa poveča sposobnost, da čuti in reagira na določeno stanje ali odnos, nima ne v podzavestnih ne v zavestnih strukturah živčnega sistema vzorcev, kako se pravilno odzvati. Tako mora vzorce šele razviti, kar traja dlje časa in zahteva več volje in motiva.

Če je stranka primerno informirana in poučena ter se zaveda, kakšno je njeno realno stanje, zakaj je takšno stanje in kaj je treba narediti v naslednjih mesecih, se stanje lahko postopoma spremeni. S pravilnim izvajanjem AEQ vaj in s pravilnim odnosom do vaj lahko povečujemo sposobnost, da čutimo, kaj se v nas dogaja. S tem posledično dvigujemo natančnost, globino in širino intuicije ter nato tudi v vsakdanjem življenju lažje določamo, kaj nam je všeč, kaj nam ni všeč. Tako spreminjamo svoje običajne odzive iz preteklosti, ki so nas pripeljali v kronično stanje, v bolj pravilne odzive v sedanjosti ter spreminjamo odnos do sebe in do okolice. Sprememba odnosa pa vodi tudi do sprememb strukture telesa.

V omenjenem primeru težav s ščitnico lahko na takšen način pride do sprememb strukture, ki so dovolj velike, da pride do zmanjšanja kroničnega stanja ali kronične bolezni. Žal pa je običajno tako, da se ljudje s težavami ščitnice obračajo po pomoč šele takrat, kadar je struktura ščitnice že trajno spremenjena – v takšnem primeru, ko ščitnica ne deluje več, je struktura že preveč spremenjena, da bi jo telo lahko spremenilo v normalno. V takih primerih učenje AEQ metode olajša življenje saj oseba lažje prepozna kaj jo vodi v stisko in uporabi agresivna čustva v milejši, a vztrajnejši obliki da dosega spremembo odnosa okloja do nje.  


Preberite še:

Do težav s ščitnico pride takrat, kadar ima oseba močno kronično zakrčenost čeljusti oziroma mišic, ki so okrog čeljusti ter ima zelo močan in pretiran pritisk potencialne energije iz prsnega koša ali trebušne votline proti glavi.