Barbara Peterlin, učiteljica AEQ odnosov 1. stopnje – AEQ v partnerstvu

V obdobju pubertete, ko je vpliv hormonov največji, mladi odrasli iščejo partnerja. Iščejo osebo, s katero so si kompatibilni. Kompatibilnost pa je predvsem na podzavestnem nivoju. Ženska išče moškega, ki je na 2.stopnji podoben njenemu očetu, na 3.stopnji pa največkrat pravo nasprotje. In moški išče žensko, ki je na 2.stopnji podobna njegovi mami, zavestno pa diametralno nasprotje. Tako oseba podzavestno ustvari ravnovesje, ki je podobno razmeram v primarni družini.

Služba, stanovanjski problem, krediti, otroci, sorodniki, novo okolje zahtevajo energijo. Odnos med njima vedno bolj prehaja na podzavestno raven. Zaljubljenost mine in na površino se priplazijo podzavestni vedenjski vzorci. Zakon postaja vedno bolj pogojen s čustvi 2.stopnje.

Ko analiziram najin zakon se vedno bolj zavedam, da sem iskala nekoga, ki bi mi dal tisto, po čemer sem hrepenela. Zaščito, varnost, sprejetost. Sanjarila sem o srečnem zakonu, otrocih.

Spoznala sem bodočega moža. Ob njem sem se počutila fajn, bilo mu je mar zame, z njim sem se lahko pogovarjala ure in ure. Ustvarila sva zakon, rodili so se nama otroci, a v globini stvari niso štimale. Potlačena travmatična čustva iz zgodnjega otroštva so butala na površje v najbolj neprimernih trenutkih. Vedno pogosteje in siloviteje. Čutila sem, da sem nemočna, ujeta med njega in svoja nepredelana čustva.

Močno neravnovesje v meni je zaradi zakona o ravnovesju posledično vplival na neučinkovitost najine zveze. S pogovori sva gladila površinske razpoke. In v tem sva bila dobra. Mož je deloval vedno manj po moškem principu, jaz sem bila vedno bolj odločna, brez kompromisov. On se je trudil, da bi me razumel. Jaz sem se zatekala v iluzijo, da sva fajn. Se ne prepirava (glasno), (še vedno) sva skupaj, lahko se zanesem nanj. Porabljala sva ogromno energije, da sva lahko capljala na mestu, nemesto, da bi napredovala.

Operativni poseg, ki je drastično spremenil strukturo mojega telesa, mi je odprl oči. Stekla je energija. Telo je začelo delovati na bolj ženstven način. Začutila sem, da je lahko drugače in da je to dobro za oba. Vendar po določenem času je podzavestni vedenjski vzorec spet preglasil telo. Po kratkotrajni spremembi na bolje je prišlo še večje razočaranje. Nemoč je povečevala entropična čustva, ki sem jih začela usmerjati v sebe. Razočaranost nad seboj. Obup. Občutek ogoljufanosti. Samoobtoževanje. Šele taktrat sem dojela, da imam večji problem, kot sem si mislila in da nimam pojma, kako naj ga rešim.

Res sem hvaležna, da sem se takrat srečala z AEQ metodo. Drugačen način razmišljanja me je najprej šokiral.

Vedno bolj odkriti pogovori med nama počasi spreminjajo najin odnos. Zavedam se, da hitre spremembe niso ne dolgotrajne in ne globoke. Zorenje v globino mi daje več razumevanja, zakaj sva hodila najino pot in zakaj sva tukaj, kjer sva. Tako sem do sebe tudi bolj sočutna. Ne v smislu samopomilovanja ampak soočanja s čustvi, ki so v meni in spreminjanja vedenjskih vzorcev, ki ne dajejo razultatov, ki si jih želi srce.

Z AEQ vajami zmanjšujem SMA. Vedno bolj čutim, da več sproščenosti v telesu dobro vpliva na mojo držo, gibanje, večjo sposobnost zaznavanja občutkov, ki prihajajo iz telesa. Prej sem se počutila dobro (iluzija), danes pa vidim, da se lahko v svojem telesu počutim še bolje. Z zmanjševanjem SMA in SMI lažje čutim, kaj je za naju dobro in potrebno. Z dvigovanjem čustvene zrelosti  manj potrebno puščam za seboj.

Ker zakona o ravnovesju ne moremo kršiti v nedogled, sva tudi midva prišla do najnižje točke. Vesela sem, da je najin odnos danes boljši kot kdajkoli prej. Me pa stisne pri srcu, kaj vse sva zamudila in kakšno breme nevede naložila najinim otrokom. Ker nisva znala drugače.

Barbara Peterlin, Učiteljica AEQ metode in dihanje 2.stopnja, odnosi 1.stopnja

Preberite še:

Energija je povsod okrog nas. Čutimo jo kot toploto in gibanje (oz. delo). Brez energije ni življenja, ni toplote in ni gibanja. Energijo za svoje življenje dobivamo iz hrane, vode, zraka in svetlobe. V telesu se odvijajo kompleksni kemični procesi, ki ustvarjajo energijo. Le-ta se...