AEQ® VAJE

Z AEQ vajami lahko popravimo napake pri ponavljajočih se gibih, zmanjšamo vpliv senzorno-motorične amnezije, kontroliramo gibe in gibanje. To pozitivno vpliva na spreminjanje naših vedenjskih, osebnostnih in psihičnih vzorcev. Bolje začnemo razumeti sebe, druge in medsebojne odnose.

Ko nekaj počnemo z običajno hitrostjo, delamo rutinirano in avtomatizirano, o svojih gibih ne utegnemo razmišljati in se jih zavedati. Bistvo učenja novih gibov je, da se jih skušamo zavedati, zato da bomo njihovo pravilnost lahko ponotranjili.

AEQ pristop nas nauči poslušati in občutiti telo, ozavestiti gibe ter reprogramirati možgane, da bodo mišice začele delovati pravilno. Da bi se to uresničilo, moramo gibe redno ponavljati. AEQ vaje se učimo izvajati ravno zato, da zavestno vnesemo spremembo delovanja v mišično živčni sistem.

Odpor do sprememb je prisoten tudi v procesu sprememb delovanja živčnega sistema in nevronskih povezav v možganih in nam ta proces otežuje, čeprav imamo v zavesti ustrezen motiv in čas za primerno izvajanje AEQ vaj. Osebi, ki ima kronične težave je ukvarjanje s telesom na tak način pogosto odbijajoče, utrujajoče, nesmiselno in nepotrebno. To je logična posledica odtujenosti znotraj some in strahu pred vračanjem povezave med zavestjo in telesom, saj ta sprememba povzroči, da prej potlačeno ali popačeno postane občuteno. Po eni strani bi radi dosegli spremembo in se znebili kroničnih težav, po drugi pa imamo odpor do sprememb vedenja, gibanja, navad in odnosov. Radi bi spremembo, a se nam upira spremeniti. Zato tudi veliko raje zahtevamo, da se spremenijo drugi, ali pa, da nas nekdo drug reši iz kroničnih težav. Na kakršenkoli način, ki vsaj na prvi pogled deluje obetavnno in daje iluzijo izboljšanja.

AEQ vaje odgovornost za razumevanje in spreminjanje kroničnih vzorcev prestavljajo na nas. Zato je odpor do izvajanja vaj in pozornosti na to, kar čutimo in kaj delamo, neizogiben in sestavni del procesa sprejemanja odgovornosti za to, kako smo.

Namen AEQ vaj

Pravilno izvedene AEQ vaje v razmeroma kratkem času močno povečajo učinkovitost odziva in odpornost na stresne situacije. Dobimo realen občutek moči, lažje izboljšujemo kondicijo. Običajno mišice, ki so pod vplivom senzorno-motorične (čutno-gibalne) amnezije, čutimo kot šibkejše, želimo jih spočiti. Utrujene in trde so zaradi amnezije. Šele ko bomo naredili vaje AEQ metode, lahko realno ocenimo stanje telesa in gibanja.

Redno vsakodnevno izvajanje AEQ vaj nam tudi v starosti pomaga obdržati lahkotno telo, ki je brez bolečin in živahen mladosten um. Ko vzpostavimo boljše občutenje in nadzor, omogočimo izboljšanje splošne gibalne sposobnosti. Kadar se gibamo zavestno, se bolje zavedamo kaj počnemo in kako delujemo. To nam omogoči, da določimo vzroke in posledice, zmanjšujemo negativen vpliv čustev na naša dejanja in povečamo verjetnost za pravilne odločitve.

V človeku vsako dejanje, ki mu ni v takojšnje zadovoljstvo, torej, ki bi omogočilo osebnostno rast, zdravje in celovitost brez določenega vložka, ustvarja upor. Zavzetost in razmišljanje nam omogočita, da dejanje prevetrimo iz različnih zornih kotov. Odpor, ki se porodi v človeku, je navsezadnje nastal zaradi nenehnega boja praljudi, da bi preživeli. Tudi hoja v hrib za telo pomeni upiranje. Upiramo se tako fizično kot razumsko ali čustveno. Nadzor nad čustvi je nujen za uravnovešeno življenje. Kot smo čustva razvijali hkrati z učenjem gibanja in uma, tako jih lahko v odrasli dobi nadzorujemo hkrati z usmerjenim nadzorovanim gibanjem.

Do AEQ vaj boste pogosto čutili nerazložljiv odpor in iskali razloge, zakaj vam ne morejo pomagati. Najboljši motivator je bolečina. Ko je imamo dovolj ali postane neznosna, se odločimo nekaj storiti. AEQ somatika je dobra izbira, ker je nežna in dobrotljiva do telesa. Ko gibe usvojimo, odpor do rednega izvajanja popušča. Ko zjutraj in zvečer izvedete AEQ vaje z največjim možnim zavedanjem, ustvarite koristno rutino, ki poskrbi, da premagujete odpor čedalje bolje in takrat pritegnete inspiracijo in zamisli. Bolje razumemo pomen učinkovitosti za življenje brez kroničnih bolečin, spremeni se funkcionalnost gibanja in s tem obremenitve ter se tako zmanjša in/ali odpravi kronična bolečina. Začnete čutiti svobodno gibanje, ki pogojuje osebnostno, celovito svobodo. Ta je možna le do meja, ki jih določata naše samozavedanje in samoobvladovanje. Spremeniti tok življenja je mogoče le, kadar imamo svobodo in moč.

Kako pravilno izvajati AEQ vaje

Bistveno je, da gibe izvajamo počasi in da smo pri tem stalno pozorni kaj delamo, da lahko tako opazimo nepravilnosti v sproščanju mišic. Tako dosegamo večanje vpliva zavesti na nižanje mišičnega tonusa in s tem zmanjševanje SMA. Sliši se enostavno, a običajno ni tako.

Pri raziskovanju gibanja namreč velja, da počasneje ko se premikamo, več časa imamo, da se podrobnosti zlijejo v naše zaznavanje.

Bistvo raziskovanja je, da delamo stvari na drugačen, nov način, ki ga podzavest ne pozna.

Med somatskimi gibi, izvedenimi z običajno hitrostjo, ne bomo zaznali omejitev in napetosti v naših standardnih načinih premikanja. Toda če gibanje upočasnimo, bomo lažje pozorni na občutek in bomo lažje odkrili, kako in kje se med gibanjem pojavljajo nepotrebne napetosti. Morda bomo celo odkrili, da smo vseskozi sami vzdrževali napetost, ki neposredno posega v naše gibanje. Ko se bomo tega zavedeli, se bomo začeli gibati vedno bolj enakomerno in dobili bomo občutek, da imamo vse pod nadzorom.

AEQ vaje nam omogočajo poslušati in občutiti telo, ozavestiti gibe in spremeniti senzorno motorične zanke, da bodo začele delovati na način ki nam bo omogoči odpravo škodljivih navad.

Trajne napetosti v mišicah ustvarjajo bolečino, utrujenost, zatekanje sklepov in tkiv ter ukleščenje živcev, toge mišice pa omejijo gibljivost in povzročijo togost ali izkrivljajo držo. Tudi ko se poškodovana tkiva zacelijo, lahko bolečina zaradi nevromišičnih napetosti ostane, včasih tudi več let. Poškodbe in stres nas samodejno napnejo in naredijo okornejše, dovolj močan in ponavljajoči stres pa lahko trajno spremeni tudi način delovanja naših možganov.

Možgani so nadzorni center za mišice. Če kljub krepitvi mišic, raztezanju in manipulativnim terapijam napačni drži in bolečinam ne pridemo do živega, lahko sklepamo, da na možganski ravni ni prišlo do spremembe, zato tudi dokončna odprava težav ni možna. Pravilne drže in gibanja se moramo na novo naučiti. To učenje je možno zaradi prilagodljivosti in učljivosti možganov. S pomočjo AEQ vaj se naučimo delovati drugače, kar spremeni našo sposobnost zaznavanja in vpliva nase, da se lahko vedno bolj sprostimo in umirimo.

Dva audio posnetka AEQ vodenih vaj

Za lažjo predstavo, načina vodenja vaj v 30 dnevnih programih sem vam pripravil dva primera vodenja iz programa. Tako boste lažje določili, ali je sodelovanje v programu za vas mogoče in primerno.

Sledite navodilom in izvedite eno ali obe raziskovanji senzorno motorne zanke in stanja povezanosti ali razdvojenosti med telesom in zavestjo. Tako vam bo jasnejši proces učenja na mojih programih in se boste lažje in pravilnejše odločili, ali je sodelovanje v njih za vas primerno ali ne.

Play Video
Play Video

Glede na namen, vpliv ter način učenja in izvajanja imajo AEQ vaje pet stopenj zahtevnosti.